Kuntien ja hyvinvointialueiden työterveyshuoltona toimii Keski-Uudenmaan Työterveys Oy, löydät heidät osoitteesta https://keski-uudenmaantyoterveys.fi

Företaghälsovården bastjänster

Företaghälsovården bastjänster

Arbetsplatsutredning

Grunden för företagshälsovård är arbetsplatsutredningen. När avtalet börjar kommer företagshälsovårdaren överens om ett besök för arbetsplatsutredning i företaget. Utifrån arbetsplatsutredningen upprättas en verksamhetsplan för företagshälsovården.

Det är viktigt att arbetsgivaren förbereder sig inför besöket i förväg. Detta inkluderar bland annat att genomföra en risk- och farobedömning på arbetsplatsen samt vid behov upprätta en kemikalieförteckning över de kemikalier som används i arbetet.

Dokumenten bör skickas till företagshälsovården i förväg via SUUNTA-extranät. På så sätt kan arbetsplatsutredningen genomföras kostnadseffektivt. Företagshälsovårdens uppgift är att vid besöket och i rapporten om arbetsplatsutredningen bedöma den hälsomässiga betydelsen av riskerna i arbetet.

Rapporten om arbetsplatsutredningen ska vara tillgänglig för arbetstagarna.

Verksamhetsplan

Verksamhetsplanen görs vanligtvis för 3-5 år baserat på arbetsplatsutredningen med beaktande av arbetsrelaterade risker och deras hälsofrämjande betydelse. Företagshälsovårdaren kontaktar arbetsgivaren årligen, då man kan komma överens om att uppdatera verksamhetsplanen.

I verksamhetsplanen överenskoms vilka praktiska åtgärder företagshälsovården ska vidta under planperioden. I verksamhetsplanen dokumenterar målen för företagshälsovårdsarbetet, genomförda hälsoundersökningar, eventuella riktade arbetsplatsutredningar och andra centrala frågor, såsom rutiner för sjukfrånvaro. Dessutom överenskoms eventuella tilläggstjänster som vaccinationer, företagsfysioterapi- eller företagspsykologtjänster

Hälsokontroller, arbetsförmågebedömingar och företagshälsovårdsmöten

Hälsokontroller är lagstadgade när det finns faktorer i arbetet som medför särskild risk för sjukdom. Lämplighetsutlåtande utfärdas efter kontrollen.

Hälsokontroller för att bedöma arbetstagarens arbets- och funktionsförmåga samt hälsotillstånd är också lagstadgade. Bedömning av arbetsförmågan behövs till exempel när 90 sjukdagar hos FPA uppfylls, vid ansökan om rehabiliteringsstöd eller sjukpension.
Företagshälsovårdsläkaren tar i sin utlåtande ställning till den nuvarande arbetsförmågan och möjligheterna att fortsätta i arbetet. För att utreda detta kan det vara nödvändigt att hålla ett företagshälsovårdsmöte. Arbetsgivaren eller arbetstagaren kan också begära en bedömning av arbetsförmågan om det finns oro för arbetsförmågan. Den elektroniska begäran om arbetsförmågebedömning finns bland våra blanketter och begäran kan skickas till företagshälsovården i SUUNTA-tjänsten. En skriftlig bedömning av arbetsförmågan utfärdas och ofta hålls ett företagshälsovårdsmöte.



















 
Företagshälsovårdsmöte

Under företagshälsovårdsmötet diskuteras hur man kan anpassa medarbetarens arbetsförmåga till arbetsuppgifterna och vilka stödåtgärder som kan behövas.

Det är viktigt för arbetsgivaren att överväga om det är möjligt att anpassa medarbetarens uppgifter på arbetsplatsen eller om det finns andra ersättande uppgifter som medarbetaren kan utföra. Åtgärder för att underlätta arbetet kan vara ändringar i arbetsuppgifterna eller deltidsarbete, ibland ytterligare utbildning eller till och med ansökan om pension. Företagshälsovårdsmötet är konfidentiellt för deltagarna, liksom anteckningen som upprättas om samtalet. Förberedelseanvisningar och mall för minnesanteckningar finns bland våra blanketter.

Företagshälsovårdare

Företagshälsovårdaren koordinerar kundföretagens företagshälsovårdstjänster och ansvarar för helhetsplaneringen samt uppföljningen av genomförandet och effektiviteten.

Företagshälsovårdarens uppgifter inkluderar arbetsplatsbedömningar, hälsoundersökningar med tillhörande undersökningar, hälsorådgivning, vaccinationer, planering av första hjälpen-beredskap och arbetsrelaterad sjukvård.

Vid utmaningar med mental hälsa erbjuder våra arbetshälsovårdare tjänster enligt Första linjens terapier-modellen. Tjänsten inkluderar en kostnadsfri terapinavigator och egenvårdsprogram från Psykporten.fi samt styrd egenvård utförd av arbetshälsovårdaren.

https://www.terapianavigaattori.fi/
https://www.mielenterveystalo.fi/sv/egenvard

För mer information, kontakta din företagshälsovårdare.




Företagshälsovårdsläkare

Företagshälsovårdsläkaren samarbetar med ett mångprofessionellt arbetshälsoteam för att genomföra hälsoundersökningar, arbetsförmågebedömningar och arbetsplatsutredningar. Företagshälsovårdsläkaren är expert på exponeringar som innebär särskild risk för sjukdom på arbetsplatsen och har god kunskap om stödåtgärder för arbetsförmåga. På läkarens mottagning genomförs företagshälsovårdsinriktad och allmän sjukvård enligt omfattningen av företagshälsovårdsavtalet. Företagshälsovårdsläkaren utnyttjar andra yrkeskompetenser inom företagshälsovården och vid behov även specialistsjukvården.

Företagsfysioterapeut

Företagsfysioterapeuternas uppgifter inkluderar bedömning av arbetets fysiska belastning, ergonomisk vägledning och egenvårdsrådgivning vid symtom i stöd- och rörelseorganen. Våra arbetsfysioterapeuter har kompetens att genomföra konditionstester, exempelvis för att utreda arbetsförmågan vid anställningens början eller under pågående arbete.


Företagspsykolog

Företagshälsopsykologerna kartlägger och bedömer arbetets psykosociala belastning och medarbetarnas arbetsförmåga ur ett psykosocialt perspektiv. Vid behov kan företagspsykologerna hjälpa till att lösa konfliktsituationer inom arbetsgemenskapen eller stötta individer vid förändringar i arbetslivet eller andra belastande livssituationer.

Till företagspsykologernas tjänster hör, enligt överenskommelse, arbetshandledning och korttidsterapi.

sv_SESvenska