Kuntien ja hyvinvointialueiden työterveyshuoltona toimii Keski-Uudenmaan Työterveys Oy, löydät heidät osoitteesta https://keski-uudenmaantyoterveys.fi

Työterveyden peruspalvelut

Työterveyden peruspalvelut

Työpaikkaselvitys

Työterveyshuollon perusta on työpaikkaselvitys. Sopimuksen alkaessa työterveyshoitaja sopii työpaikkaselvityskäynnin yritykseen. Työpaikkaselvityksen pohjalta laaditaan työterveyden toimintasuunnitelma.

Työnantajan on tärkeää valmistautua käyntiin etukäteen mm. toteuttamalla työpaikalla riskien ja vaarojen arviointi sekä laatimalla tarvittaessa kemikaaliluettelo työssä käytettävistä kemikaaleista.

Asiakirjat on hyvä lähettää työterveyshuoltoon SUUNTA-Extranetin kautta etukäteen. Näin työpaikkaselvitys sujuu kustannustehokkaasti. Työterveyshuollon tehtävä on arvioida käynnillä ja työpaikkaselvitysraportissa työhön liittyvien riskien terveydellistä merkitystä.

Työpaikkaselvitysraportti tulee olla työntekijöiden nähtävillä.

Toimintasuunnitelma

Toimintasuunnitelma tehdään tavallisesti 3- 5-vuodeksi työpaikkaselvityksen perusteella huomioiden työhön liittyvät riskit ja niiden terveydellinen merkitys. Työterveyshoitaja on yhteydessä työnantajaan vuosittain, jolloin voidaan sopia toimintasuunnitelman päivittämisestä.

Toimintasuunnitelmassa sovitaan, mitä käytännön toimia työterveyshuolto tekee suunnitelmakaudella. Toimintasuunnitelmaan kirjataan työterveysyh-teistyön tavoitteet, toteutettavat terveystarkastukset, mahdolliset suunnatut työ-paikkaselvitykset ja muut keskeiset asiat, kuten sairauspoissaolokäytännöt. Lisäksi sovitaan mahdollisista lisäpalveluista esimerkiksi rokotuksista, työfysioterapeutin tai työterveyspsykologien palveluista. Kela- korvausten saaminen edellyttää, että toimintasuunnitelma on ajan tasalla.

Terveystarkastukset, työkykyarviot ja työterveysneuvottelut

Terveystarkastukset ovat lakisääteisiä, kun työssä on erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavia tekijöitä. Tarkastuksesta tehdään sopivuuslausunto.

Työntekijän työ- ja toimintakyvyn ja terveydentilan arvioimiseksi tehtävät terveystarkastukset ovat myös lakisääteisiä. Työkyvyn arviointia tarvitaan esimerkiksi Kelan 90 sv-päivän täyttyessä, kuntou-tustukea tai työkyvyttömyyseläkettä hakiessa.
Työterveyslääkäri ottaa lausunnossa kantaa sen hetkiseen työkykyyn ja työssä jatkamisen mahdol-lisuuksiin. Tämän selvittämiseksi työterveysneuvot-telun pitäminen voi olla tarpeen.Työnantaja tai työntekijä voivat myös pyytää työkyvyn arviointia, jos työkykyisyydestä on herännyt huolta. Sähköisen työkykyarviopyynnön löydät lomakkeistamme, pyynnön voi lähettää työterveyshuoltoon SUUNTA-palvelussa. Työkyvyn arvioinnista tehdään kirjallinen lausunto, ja usein järjestetään työterveysneuvottelu.



















 
Työterveysneuvottelu

LTyöterveysneuvottelussa pohditaan työntekijän työkyvyn ja työtehtävien yhteensovittamista ja tarvittavia tukitoimia.

Työnantajan on tärkeää miettiä, onko työpaikalla mahdollista muokata työntekijän tehtäviä tai onko muita korvaavia tehtäviä, joita työntekijä voisi tehdä . Keinoja työssä selviytymiseen ovat työteh-tävien muutokset tai osa-aikaisuus, joskus lisäkoulutus tai jopa eläkkeen hakeminen. Työterveysneuvottelu on osallistujille luottamuksellinen, kuten myös siitä laadittava muistio. Neuvotteluun valmistautumisohjeen ja muistiopohjan löydät lomakkeistamme.

Työterveyshoitaja

Työterveyshoitaja koordinoi asiakasyritysten työterveyshuollon palveluja vastaten kokonaisuuden suunnittelusta sekä toteutumisen ja vaikuttavuuden seurannasta.

Työterveyshoitajan tehtäviin kuuluu työpaikkaselvitykset, terveystarkastukset tutkimuksineen, terveysneuvonta, rokotukset, ensiapuvalmiuden suunnittelu ja työterveyspainotteinen sairaanhoito.

Mielen hyvinvoinnin haasteissa työterveyshoitajamme tarjoavat Terapiat etulinjaan -toimintamallin mukaisia palveluita. Palveluun kuuluu maksutta käytettävissä oleva terapianavigaattori ja mielenterveystalon omahoito-ohjelmat sekä ohjattu omahoito työterveyshoitajan toteuttamana.

https://www.terapianavigaattori.fi/
https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito

Lisätietoa saat työterveyshoitajaltasi.




Työterveyslääkäri

TTyöterveyslääkäri tekee yhteistyötä moniammatillisen työterveystiimin kanssa toteuttaen terveystarkastuksia, työkykyarvioita ja työpaikkaselvityksiä. Työterveyslääkäri on asiantuntija työpaikan erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavissa altisteissa ja hallitsee työkyvyn tukitoimet. Lääkärin vastaanotolla toteutetaan työterveyspainotteista, yleislääkäritasoista sairaanhoitoa työterveyshuoltosopimuksen kattavuuden mukaisesti. Työterveyslääkäri hyödyntää muita työterveyshuollon ammattiosaajia ja tarvittaessa myös erikoissairaanhoitoa

Työfysioterapeutti

Työfysioterapeuttien tehtäviin kuuluvat työn fyysi-sen kuormittavuuden arviointi ergonomiaohjaus ja itsehoidon ohjaus tuki-ja liikuntaelinten oireissa. Työfysioterapeuteillamme on valmiudet kuntotes-tauksiin esimerkiksi työkyvyn selvittämiseksi työhön tullessa tai työn kestäessä.


Työterveyspsykologi

TTyöterveyspsykologit kartoittavat ja arvioivat työn psykososiaalista kuormittavuutta ja työntekijöiden työkykyä psykososiaalisesta näkökulmasta. Psykologit voivat tarvittaessa osallistua työyhteisöjen ris-tiriitatilanteiden ratkomiseen tai olla yksilöiden tu-kena työelämän muutostilanteissa tai muissa kuormittavissa elämäntilanteissa.

Työterveyspsykologien palveluihin kuuluu erikseen sovittaessa työnohjaus ja lyhytterapia.

fiSuomi