Kuntien ja hyvinvointialueiden työterveyshuoltona toimii Keski-Uudenmaan Työterveys Oy, löydät heidät osoitteesta https://keski-uudenmaantyoterveys.fi

Työterveyshuolto

Mitä työterveyshuolto on?

Työterveyshuollon toimintaa ohjaa lainsäädäntö, ja sen soveltamisala on sidottu työturvallisuuslakiin. Työterveyshuoltolain mukaan työnantajan on järjestettävä työntekijälleen työterveyshuolto aina, jos yrityksessä on yksikin palvelusuhteessa oleva työntekijä. Työnantajan on järjestettävä työntekijöille minimissään lakisääteinen ennaltaeh-käisevä työterveyshuolto. Lakisääteiseen työterveyshuoltoon ei kuulu sairaanhoitoa. Työnantaja voi halutessaan tarjota työntekijöilleen kokonaisvaltaisen työterveyshuollon, jolloin palveluihin kuuluu lisäksi sairaanhoito. Tällöin työterveyshuolto saa laajemman näkemyksen työntekijöiden työ- ja toimintakyvystä ja sen muutoksista.

Työterveyshuolto on työn ja terveyden välisen suhteen asiantuntija, joka huolehtii yhdessä työpaikkojen kanssa henkilöstön työ- ja toimintakyvyn ylläpitämisestä sekä työturvallisuudesta. Tavoitteena on parantaa yrittäjän, työ-nantajan ja työntekijöiden sekä työyhteisöjen terveyttä ja työkykyä sekä työn turvallisuutta työterveysyhteistyössä työnantajan ja työpaikan kanssa.

Työterveysammattilaisemme ja asiantuntijamme neuvovat ja auttavat työnantajaa ja työntekijöitä työhön liittyvien terveysvaarojen ja –haittojen ehkäisyssä sekä tukevat heitä työhön liittyvissä haasteellisissa tilanteissa. Työkyvyn edistäminen tuki ovat keskeisiä palveluitamme, joihin kuuluu mm. työkykyasioiden puheeksi ottaminen ja työhön paluun tukeminen, työterveysneuvottelut, sairauspoissaolokäytännöistä sopiminen, kuntoutukseen ohjaus ja hoitoonohjauskäytännöistä sopiminen.

Työterveyshuolto toteutetaan moniammatillisesti tiimityönä. Työterveyspalveluja koordinoi työterveyshoitaja tiiviissä yhteistyössä työterveyslääkärin kanssa. Tiimiin kuuluu aina myös työfysioterapeutti, työterveyspsykologi ja tarvittaessa muita asiantuntijoita kuten ravitsemusterapeutti. Näistä sovitaan aina erikseen.

Kela tukee työnantajia työterveyshuollon järjestämisessä. Ennaltaehkäisevistä työterveyshuollon palveluista Kelan korvaus on noin 60 % kelan määrittämän enimmäismäärän mukaan. Jos ennaltaehkäisevän työn kustannusten mää-rä jää tämän alle, voidaan loppuosa käyttää sairaanhoitopalveluiden korvaamiseen, tällöin Kelan korvausprosentti on 40 %. Lisätietoa Kelan sivuilta.

Ota yhteyttä

fiSuomi