Flunssan itsehoito
Syksy tarkoittaa myös flunssakauden alkua. Flunssalla tarkoitetaan ylähengitysteiden akuuttia tulehdusta ja sen aiheuttaa lähes poikkeuksetta virus. Virukset leviävät usein aaltoina, jolloin flunssa voi iskeä syksyn ja talven aikana useastikin.
Flunssa tarttuu tyypillisesti pisaratartuntana, mutta virukset voivat tarttua myös epäsuorasti käsikontaktin kautta esim. ovenkahvoista. Tämän vuoksi hyvä käsihygienia on ensiarvoisen tärkeää tartuntojen ehkäisyssä.
Flunssan ensioireita ovat usein päänsärky, kuume, nenän tukkoisuus ja kurkun ärsytys, niitä seuraavat aivastelu ja nenän vuotaminen. Joskus flunssa voi aiheuttaa jälkitauteja kuten poskiontelontulehdusta ja keuhkokuumetta.
Flunssan hoidossa lepo on usein paras lääke, kehon oman immuunipuolustus taistelee tautia vastaan. Paranemista ei voi juurikaan nopeuttaa, mutta oireita voi kuitenkin helpottaa. Yskää ja kurkkukipua voi helpottaa höyryhengityksellä ja nauttimalla lämpimiä juomia. Yöllä esiintyvää nenän tukkoisuutta voi koettaa helpottaa nostamalla sängyn päätyä koholle. Tarvittaessa voi tilapäisesti käyttää apteekista saatavia nenäsumutteita. Kuumeen alentamiseksi voi käyttää parasetamoli- tai tulehduskipulääkevalmisteita. Lääkäriin on syytä hakeutua, mikäli flunssan oireet pitkittyvät tai hankaloituvat merkittävästi, ysköksissä on verta, esiintyy kovaa korvakipua tai yli viikon kestävää särkyä poskipäissä, otsalla tai silmien seudussa. Hoitoon on hakeuduttava kiireesti, jos esiintyy hengitysvaikeutta, nielemisvaikeutta tai poikkeuksellisen voimakasta uupumusta.