Kuntien ja hyvinvointialueiden työterveyshuoltona toimii Keski-Uudenmaan Työterveys Oy, löydät heidät osoitteesta https://keski-uudenmaantyoterveys.fi

Terapiat etulinjaan – menetelmä käyttöön

Terapiat etulinjaan – menetelmä käyttöön

Terapiat etulinjaan -toimintamalli tarjoaa konkreettista apua mielen pulmatilanteisiin.

Toimintamallissa parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden kanssa ja se on osa kansallista mielenterveysstrategiaa.

Menetelmästä on kokemuksia työterveyshuolloista ja sillä on saatu hyviä tuloksia mielenterveysasioiden hoidossa sekä työkyvyn ja työhön paluun tuessa. Asiakkaat ovat kokeneet saavansa hyvin apua menetelmän avulla. Menetelmän käyttöönotto on parhaillaan käynnissä Uudenmaan Työterveydessä. Palvelut ovat jo nyt käytettävissä Mäntsälän, Järvenpään, Tuusulan, Nurmijärven, Hyvinkään, Klaukkalan, Porvoon ja Lohjan toimipaikoissa. Syksyllä palvelut tulevat käyttöön myös Helsingissä ja Nummelassa.

Terapiat etulinjaan menetelmän työkalut ovat kaikkien saatavilla:

Terapianavigaattorin avulla voi anonyymisti jäsentää omaa tilannettaan ja saada itselleen palautteen https://www.terapianavigaattori.fi/ .  Omahoito-ohjelmat Mielenterveystalon sivuilla ovat kaikkien käytettävissä  https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito . Terapianavigaattorin täyttämisen jälkeen asiakas voi tarvittaessa olla yhteydessä työterveyshoitajaan tai hyvinvointialueen palveluihin, jolloin asiakkaan tilannetta ja jatkohoitoa arvioidaan Terapianavigaattorin yhteenvetoa hyödyntäen. Arvion perusteella asiakas jatkaa tarvittaessa ohjattuun omahoitoon työterveyshoitajalle tai esimerkiksi hyvinvointialueen avun piiriin. Ohjattu omahoito (1–3 kertaa) sopii yleisiin mielenterveyden häiriöihin. Menetelmässä yhdistyvät asiakkaan itsenäinen työskentely Mielenterveys.fi –sivuston omahoito ohjelmissa ja ammattilaisen tuki. Mikäli ohjattu omahoito ei riitä, asiakas voidaan tarvittaessa ohjata työterveyspsykologille/-lääkärille tai esimerkiksi hyvinvointialueen mielenterveyspalvelujen piiriin.  

Terapiat etulinjaan menetelmät on mahdollista toteuttaa osana lakisääteistä ennaltaehkäisevää työterveyshuoltoa. Jatkohoito edellyttää kokonaisvaltaista laajaa työterveyshuollon sopimusta. Työterveyshoitajamme antavat mielellään lisätietoa asiasta.

fiSuomi