Huolehdi terveydestäsi kesälläkin

Huolehdi terveydestäsi kesälläkin

Kesälomakauden kynnyksellä on hyvä päivittää tarvittavat lääkkeet ja ensiaputarvikkeet. Kyypakkaus ja tarvittaessa allergialääkkeet sekä pienten haavojen hoitoon tarvittavat sidostarvikkeet kannattaa huolehtia retkelle, mökille ja kotiin. Ihon suojaus auringon UV-säteilyltä kannattaa myös muistaa -älä unohda aurinkorasvaa etenkään ulkotöissä!

Kesäkaudella punkit viihtyvät heinikossa. Punkin pureman tunnistaminen ja hoitaminen on tärkeää, sillä punkkirokote ei suojaa punkkien levittämältä borrelioosilta. Borrelioosin ehkäisyssä tärkeää on peittävä pukeutuminen ja oman kehon ja kotieläinten tarkastaminen punkkien varalta päivittäin. Punkki tulee aina poistaa mahdollisimman nopeasti. Mitä pikemmin punkin löytää ja poistaa, sitä epätodennäköisemmin punkki ehtii tartuttaa tauteja. Puremakohtaa on hyvä tarkkailla vielä muutaman viikon ajan pureman jälkeen. Jos ihossa näkyy vielä viikon kuluttua puremasta läpimitaltaan muutaman sentin mittainen ihottuma punkinpureman kohdalla, kannattaa hakeutua jatkohoitoon. Borrelioosi vaattii siis lääkärin hoitoa, mutta paranee antibioottien avulla. Punkkien välittämä puutiaisaivokuume on vakava tauti, mutta ehkäistävissä rokotuksella. Puutiaisaivokuumeelta suojaava rokote annetaan kolmessa osassa ja rokotusohjelma vaatii lääkärin kirjoittaman reseptin. Kolmen rokotteen jälkeen tarvitaan tehoste, jonka aikaväli määräytyy iän mukaan. Tehostetarpeen voi tarkistaa omalta työterveyshoitajalta.

Nyt valmistaudutaan jo toiseen peräkkäiseen poikkeuskesään. Korona on koskettanut kaikkia, mutta kokemus on ollut jokaiselle hyvin erilainen. Joillekin korona on tarkoittanut suurta kuormitusta, osa taas on voinut esimerkiksi etätöiden ansiosta kokea saaneensa jopa enemmän voimia ja vapaa-aikaa.  Aina, mutta viimeistään lomalla olisi hyvä pyrkiä nauttimaan asioista, jotka ovat hyvin, oppia keskittymään hetkeen ja rentoutumaan ja muistaa olla lempeä sekä itselleen että muille ja välttää vertailemasta itseään muihin. Näin kesälomasta tulee kullekin sopivan rentouttava ja palauttava.