INFEKTIOKAUTENA SUOSITTELEMME ETÄVASTAANOTTOJA
Flunssa-aikana työterveys hyödyntää lähivastaanottojen sijaan etävastaanottoja tartuntojen ehkäisemiseksi. Etävastaanotolla annetaan kotihoito-ohjeita ja tarvittaessa arvioidaan sairauspoissaolon tarvetta, jos esihenkilön myöntämä poissaolo ei ole ollut toipumiseen riittävä.
Akuuteissa hengitystieinfektio-oireissa (ensimmäisen viikon aikana) on tärkeä välttää tartunnan levittämistä. Flunssassa oireiden huippu on usein 3.–4. sairastamispäivän kohdalla, ja oireet lievittyvät viikon sisällä. Yskä voi kestää useita viikkoja.Tärkein flunssan hoitomuoto on lepo.
Jos sairastuneella ilmenee oirearviossa hengenahdistusta, hyvin korkeaa kuumetta ja/tai yleistila tuntuu heikolta, työterveys tekee jatko-ohjauksen oman hyvinvointialueen kiirevastaanotolle, joka on vakavan infektio-oireiston tutkimus- ja hoitopaikka.
Käytäthän tartuntojen välttämiseksi työterveyden toimipaikoissa asioidessasi maskia (kirurginen suu-nenäsuojus) aina, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita tai tiedät altistuneesi koronainfektiolle edellisten päivien aikana.
Kiireettömiä vastaanottoaikoja voi siirtää hengitystieinfektion jälkeiseen aikaan.
Tärkein flunssan ehkäisykeino tehokas käsien pesu, joka vähentää virusten leviämistä. Kädet on syytä pestä ainakin ulkoa sisään tultaessa, WC-käynnin jälkeen ja ennen ruokailua sekä yskimisen, niistämisen tai aivastamisen jälkeen. Lähikontaktien välttäminen ehkäisee myös flunssaviruksia leviämästä. Yskimistä nenäliinaan tai omaan hihaan suositetaan ihmisten parissa liikkuessa. Käytetty nenäliina laitetaan välittömästi roskiin.